Vad menas med vegansk choklad? Egentligen är det inga konstigheter alls, det är choklad som inte innehåller några animaliska ingredienser. Det innebär att den inte innehåller någon mjölk, smör, honung eller andra produkter från djurriket.
Många av de bättre mörka chokladkakorna från mindre tillverkare är faktiskt veganska. Det är kanske inte något som man tänker på. Ofta är de inte märkta som veganska eftersom fokus ligger på smaken och de vill inte ”begränsa” sin målgrupp till de som önskar just vegansk choklad.
Vad är vegansk choklad gjord av?
Veganska choklad är helt tillverkade av växtbaserade råvaror. Den innehåller alltså inte mjölkpulver (mjölk) som är en framträdande ingrediens i mjölkchoklad.
Självklart finns det veganska alternativ till mjölk som kokos och ris. Mycket av smaksättningen som används är också vegansk som nötter, torkad frukt, salt och kryddor.
Läs alltid ingrediensförteckningen noga. Även om chokladen marknadsförs som vegansk kan det vara bra att kontrollera att det inte finns några dolda animaliska ingredienser.
En tillsats som oftast används är Lecitin (E222). Lecitin, som används som emulgeringsmedel, är oftast tillverkat av sojabönor och är därmed veganskt. I vissa fall vara gjort av ägg, vilket gör det icke-veganskt.
Är inte all mörk choklad alltid veganskt?
Det korta svaret är nej. All mörk choklad kan inte anses vara veganska då vissa produkter innehåller icke-veganska ingredienser som mjölkpulver för en mjukare textur.
Mörk choklad med hög kakaohalt (70-100%) är oftast fri från mjölkprodukter, men det är viktigt att kontrollera innehållet, särskilt om chokladen har en smaksättning.
Lindt choklad – är den vegansk?
Lindts har ett brett utbud av choklad i sitt sortiment. Flera av deras sorter är veganska men många innehåller mjölk. Deras klassiska chokladkakor i serien Excellence, som finns i många livsmedelsbutiker, innehåller faktiskt inte mjölk och är vegansk.
Vissa av våra produkter är gjorda utan några animaliska ingredienser, i vårt Lindt EXCELLENCE-sortiment finner du mörka chokladkakor med 70%, 85%, 90% och 99% (70 %, 85 %, 90 %, och 99 %) kakaohalt samt alla våra HELLO Vegan produkter. Alla dessa är lämpade för veganer. Se alltid på förpackningen för en definitiv ingrediensförteckning.
Lindt
Våren 2022 lanserades Lindt HELLO Vegan som är en serie med veganska chokladkakor. Lindt har ersatt mjölken med glutenfri havredryck. Här är de produkter som ingår i HELLO Vegan.
Lindt HELLO Vegan Sweet & Salty Popcorn Bar 100g
Lindt HELLO Vegan Milk Salted Caramel Bar 100g
Lindt HELLO Vegan Cookie Bar 100g
Upptäck Lindt HELLO Vegan – Cookiel! En 100% vegansk kakaoprodukt tillverkad av havredrycksbas med krispiga kakbitar för en perfekt konsistens. Lindt HELLO VEGAN är en riktig frestelse, inte bara för veganer. Den högkvalitativa kakaon köps in från odlare i Lindt & Sprüngli Farming Program, Lindts ansvarsfulla hållbarhetsprogram. Förpackningen är dessutom hållbart framtaget av gräs och hö. Nu kan du njuta även till vardags av en fulländad smakupplevelse.
Lindt
Är Marabou choklad vegansk?
Marabou som är kända för sin mjölkchoklad har ingen uttalad vegansk choklad i sitt utbud. I deras sortiment finns mörkare chokladsorter. Men som sagt, ingen av dessa är veganska.
Marabou har en vegansk ”chokladprodukt” i sitt sortiment och det är Marabou Cookies Mörk choklad. Så gillar man kakor med choklad finns detta som ett veganskt alternativ.
Har Fazer vegansk choklad?
Fazer har flera veganska chokladkakor i sitt sortiment. De har utöver detta ett större veganskt sortiment av godis. Men här är de veganska chokladsorter som vi vet finns i deras sortiment i dagsläget 2024.
Karl Fazer Havrechoco 62g
Karl Fazer Havrechoco & Hasselnötter 62g
Fazer Pure Dark 70% Cocoa Mörk Choklad 95g
Fazer Pure Dark 70% Cocoa – Twist of Mint 95g
Karl Fazer Dark 70% Cocoa Chokladpraliner 150g
Pure Dark är en helt vegansk mörk choklad som innehåller 70% mörk choklad och finns här i tre smaker. All Fazers choklad tillverkas av 100 % ansvarsfullt producerad kakao.
Karl Fazer Havrechoco är ett havrebaserat alternativ till mjölkchoklad. Den tillverkas av finländsk havre med mild smak och Arriba-kakao. Tillsammans gör det Havrechoco till en njutning som smälter i munnen. Produkten lämpar sig för såväl veganer som personer med laktosintolerans och andra som undviker mjölkprodukter. Havrechoco innehåller inte palmolja.
Fazer
Vegansk hantverkschoklad
Många av de som tillverkar hantverkschoklad använder endast kakao och socker i sina produkter. De är med andra ord fria från mjölk och andra tillsatser och veganska.
Svenska Kakao har ett bra utbud av hantverkschoklad som är vegansk. Du hittar deras veganska utbud här!



